Jornades sobre el vehicle elèctric al mNACTEC

Les jornades “Som Elèctrics?” volen apropar la realitat del vehicle elèctric als estudiants, les empreses i el públic general

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà la setmana del 12 al 17 d’abril les jornades “Som Elèctrics?”, que tenen per objectiu apropar la realitat del vehicle elèctric als estudiants, les empreses, administracions públiques i el públic general. Les jornades, organitzades pel mNACTEC, amb una idea original de Sol Roig i la supervisió tècnica de BioQuat, compten amb la col·laboració de Grups de Gestors Energètics de Catalunya i de l’Institut Català d’Energia i amb el suport de l’empresa Circontrol i d’altres companyies líders del sector energètic i de l’automòbil. És previst que les inscripcions per a les jornades s’obrin el proper mes de febrer al web del mNACTEC.

El vehicle elèctric, existent ja a finals del segle XIX, apareix de nou a escena d’una manera ben diferent de com s’ha entès fins ara. En un moment en què conceptes com la sostenibilitat i el medi ambient han semblat insuficients per poder justificar les inversions en aquest àmbit, la possible rendibilitat econòmica i els avantatges en la seva adquisició s’han convertit en arguments a favor del vehicle elèctric com a producte de futur.

Els elevats índexs de contaminació de l’aire a les ciutats, que en molts casos sobrepassen els permesos per lleis i normatives vigents arreu del món i que han comportat el tancament o la reducció del trànsit dels centres d’aquestes mateixes poblacions, fan pensar en el vehicle elèctric com una alternativa viable i sostenible. Les administracions públiques tenen cada cop més clar que cal incentivar entre la població els avantatges de l’adquisició d’un vehicle elèctric, ja sigui a través d’exempcions de determinats impostos o subvencions de peatges o bé amb la implantació de major número de punts de recàrrega a les ciutats.

Blocs temàtics de les jornades

Les jornades “Som Elèctrics?” abordaran la implantació del vehicle elèctric des de diverses vessants: empresarial, institucional, pedagògica i informativa.

En el bloc empresarial, es tractaran els temes següents en forma de sessions tècniques: els models de cotxe elèctric des d’una perspectiva històrica fins al panorama actual, les bateries elèctriques, el paper de les comercialitzadores i les ESES, les empreses de prestacions de serveis de recarrega i els serveis de carsharing elèctric. En aquest àmbit també es presentaran experiències de diverses empreses i administracions relacionades amb el vehicle elèctric.

En el bloc dedicat a les administracions, s’exposaran els ajuts per al vehicle elèctric, els impostos de matriculació gratuïts, les bonificacions en l’impost de circulació, els avantatges a les zones blaves i els plans actuals per a vehicles privats i comercials.

En el bloc relacionat amb la informació ciutadana, es pretén abordar la realitat a dia d’avui sobre aquest vehicle i quins elements cal que el ciutadà conegui per valorar-ne la seva adquisició. S’hi tractaran temes d’interès per als possibles usuaris com la valoració de compromís mediambiental com a factor per la compra, l’absència de contaminació acústica, l’autonomia dels vehicles, els models actuals en el mercat, els punts de recàrrega i el consum elèctric.

Per últim, el bloc pedagògic plantejarà la formació i les sortides de formació professional en relació amb el vehicle elèctric per als estudiants de les universitats d’enginyeria, i més concretament en l’especialització d’enginyeria mecànica, així com des de cicles formatius de grau mig i superior de les especialitats de mecànica.

Exposició històrica i mostra de vehicles actuals

Durant les jornades “Som Elèctrics?”, el mNACTEC mostrarà també una exposició històrica sobre els vehicles elèctrics i l’evolució dels seus components, en què s’exhibiran diversos models antics i prototips de cotxe elèctric així com altres objectes i components relacionats amb aquest transport (motors, bateries, carregadors, etc.). Les peces exposades provindran de la col·lecció del mNACTEC, de la col·lecció d’automòbils Salvador Claret i d’altres empreses del sector.

Així mateix, empreses fabricants de cotxes elèctrics exposaran a la Rambla d’Ègara una mostra de vehicles elèctrics actuals que els participants podran provar.

 

El Vallès i la fabricació de motors elèctrics

El Vallès ha estat històricament vinculat a la fabricació de motors elèctrics i al sector de l’electrotècnia. L’exposició que es farà al mNACTEC amb motiu de les jornades incorporarà motors de fàbriques que han estat referència en el sector, com ABB i AEG, amb seu a Sabadell i Terrassa respectivament. L’origen de les dues empreses és molt anterior a la seva adquisició per part de multinacionals suïsses i alemanyes. En tots dos casos, els seus inicis van lligats a l’esperit emprenedor d’empresaris de les dues ciutats.

L’any 1897 l’empresari tèxtil Joan Brujas Pellisser, amb l’enginyer Emilio Frene i E. Rafael Agazzi, va fundar a Sabadell l’empresa La Electricidad, dedicada a la fabricació i instal·lació d’enllumenat públic i de producció i transmissió de força i telefonia. La companyia va ser venuda a l’empresa suïssa Asea Brown Boveri (ABB) l’any 2000.

El 1910 es va crear a Terrassa La Electra Industrial, fundada per Josep Gibert i Escudé i Joan Junyent i Benet, en un edifici construït per Lluís Muncunill, el mateix arquitecte del Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del mNACTEC. L’empresa dedicada a la fabricació de motors i bombes elèctriques, transformadors de potència i altres productes elèctrics, va ser adquirida per l’empresa alemanya AEG en finalitzar la Guerra Civil.

El mNACTEC

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya impulsa aquestes jornades a Terrassa en el marc del seu compromís per aprofundir i difondre temes científics i tecnològics relacionats amb la innovació, l’energia i la sostenibilitat com ho és el vehicle elèctric.

El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTECll està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.

Més informació: https://somelectrics.mnactec.cat

 

28/01/2016

press-clock 28 de gener 2016