Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Visita guiada
Cardona, el territori de la sal! Cardona, el territori de la sal! Cardona, el territori de la sal!
Cardona, el territori de la sal!

La visita didàctica a la Muntanya de Sal proposada als Cicles d’Educació Secundària pretén oferir una visió global de l’espai. El territori de la sal, singular i extraordinari s’interpreta com la suma de diversos sistemes: paisatge, geologia, cultura, societat, història. La suma d’aquests sistemes dona lloc a un sistema major d’alt interès i que esdevé un interessant recurs didàctic per entendre el medi natural, social i cultural.

El alumnes trepitjaran la Vall Salina, recorreran les entranyes del jaciment i descobriran la geologia de la Vall Salina. Els canvis i moviments de la terra es visualitzen en els plecs i formes resultants de gran bellesa. La interacció de l’aigua amb la sal es manifesta en les curioses formes del paisatge càrstic i la combinació de la sal amb el ferro dona lloc a colors realment sorprenents.

La visita pretén explicar l’origen del jaciment, els minerals que s’hi troben i l’estreta relació mil·lenària que l’home ha tingut amb ells, això és el seu aprofitament i l’activitat minera.Els alumnes descobriran els diferents tipus de sal del jaciment: comuna, potàssica i magnèsica. Les podran veure i tocar, en coneixeran els usos i aplicacions industrials i aprendran a identificar-les. Coneixerem el descobriment de la preuada sal potàssica (potassa) l’any 1912 per l’enginyer Emili Viader, l’expectació que va crear i el seu aprofitament industrial (Mina de Cardona 1929- 1990).

Alhora entendran l’activitat econòmica i social generada entorn de la sal, els moviments migratoris produïts i la transformació del territori: qui eren els miners, com treballaven, com vestien, on vivien, quina tècnica empraven per arrencar i transportar el mineral, la duresa dels treballs, els motius del tancament de la mina i les condicions de treball sota terra.A través d’un audiovisual faran un viatge sota terra a través de la simulació de baixada d’un dels dos pous mestres, Maria Teresa.

Veuran imatges d’hemeroteca de com eren les entranyes de la terra, els treballs que s’hi feien, les enormes cambres foradades, els quilòmetres de galeries perforades i la gran infraestructura creada per extreure el mineral.La visita didàctica a la Muntanya de Sal és un perfecte compendi de ciències naturals i socials combinat amb un important component lúdic i sensorial...

Descarregar PDF
eso es2
Museu PARC CULTURAL DE LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA
Telèfon de concertació de visites 938692475
Preu grup consultar a informació Preu alumne consultar a informació Durada 2 hores aproximadament
Comparteix

* camp obligatori

Nom (obligatori)

Adreça electrònica (no es publicarà)

Web

* camp obligatori

Opinió (obligatori)

* camp obligatori

Codi de seguretat (obligatori)


Alta Newsletter