Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Visita guiada
El Castell de Cardona a  través dels sentits El Castell de Cardona a  través dels sentits El Castell de Cardona a  través dels sentits
El Castell de Cardona a través dels sentits

La visita didàctica consisteix en descobrir l’imponent Castell de Cardona a través dels 5 sentits bàsics. Amb l’ajuda d’un guia-intèrpret i amb dossier didàctic, els alumnes coneixeran els orígens de la fortalesa de Cardona que es remunten al segle X.

La visita s’inicia als peus de la Torre Mestra, l’element més simbòlic del Castell, coneguda com la “Torre de la Minyona”, per la llegenda que l’acompanya. Allà s’explicaran els orígens del Castell, quan, perquè i com es va construir. Amb l’ajuda del dossier i les il·lustracions entendran perfectament que Cardona fou zona de frontera entre dos móns: el cristià i el musulmà. Tot seguit pujaran dalt de la Torre on començaran a treballar els sentits:

A través de la vista podran identificar els elements bàsics del paisatge: habitatges, bosc, conreus, muntanya de sal i les muntanyes dels Pirineus.  Dins de la Torre, asseguts apreciaran els olors de l’espai, el silenci i la frescor. Allà s’explicarà a manera de conte la llegenda d’amor entre la princesa cristiana Adalés i el príncep musulmà Abdalà.

Tot seguit començarà un recorregut pels patis del Castell, el Claustre i els espais oberts. Un dels punts claus de la visita didàctica transcorre a l’interior de la magnífica església – Col.legiata romànica de Sant Vicenç de Cardona (s-XI), considerada com un dels exemples d’art romànic més importants d’Europa.

Els alumnes hauran d’omplir un dossier on treballaran tots els sentits. Caldrà identificar si l’espai és gran o petit, si l’església és alta (té unes dimensions excepcionals) o baixa, si fa fred o calor, quin són els colors predominants, quines olors ensumen, podran comprovar el tacte de la pedra, en contrast amb  el forjat de metall de les reixes i l’alabastre i marbre dels panteons dels nobles. Hauran d’identificar els sons del lloc i valorar el silenci com a element bàsic d’un lloc espiritual, de culte.  A través de l’incens viatjaran en el temps per situar-se en l’època que els nobles assistien a la missa i l’abat la impartia des de l’altar. En el dossier didàctic tindran una il·lustració de l’església i hauran d’identificar 3 espais claus: l’altar, la tribuna i la nau central. Tanmateix coneixeran a diversos personatges que vivien al Castell: un noble, un religiós, un cavaller, una pagesa, dos músics i el rei. L’activitat didàctica es completa amb exercicis del dossier que podran completar a l’aula, un cop tornin a escola. La visita està dissenyada i adaptada perfectament al nivell curricular dels alumnes.

Descarregar PDF
ci
Museu PARC CULTURAL DE LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA
Telèfon de concertació de visites 938692475
Preu grup consultar a informació Preu alumne consultar a informació Durada 1 hora i 30 minuts aproximadament
Comparteix

* camp obligatori

Nom (obligatori)

Adreça electrònica (no es publicarà)

Web

* camp obligatori

Opinió (obligatori)

* camp obligatori

Codi de seguretat (obligatori)


Alta Newsletter