Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Visita guiada
Els exploradors de la sal! Els exploradors de la sal! Els exploradors de la sal!
Els exploradors de la sal!

Som exploradors i volem descobrir un entorn desconegut i fascinant! La visita didàctica a la Muntanya de Sal esdevé una interessant experiència per conèixer un dels espais més singulars de Catalunya: el territori de la sal. La natura ha volgut que a Cardona la sal emergeixi a la superfície a manera de gran jaciment com si fos un veritable iceberg de sal. El alumnes trepitjaran la Vall Salina, recorreran les entranyes del jaciment i descobriran les curioses formes, colors i textures dels minerals i la seva erosió i el sorprenent paisatge de la Vall. La visita pretén explicar l’origen del jaciment, els minerals que s’hi troben i l’estreta relació mil·lenària que l’home ha tingut amb ells, això és el seu aprofitament i l’activitat minera. Coneixerem els canvis geològics que la terra ha patit i el resultat visible d’això: on hi ha terra hi havia mar i d’aquí l’origen de la muntanya de sal. La terra es mou i és dinàmica, les forces internes han pressionat les capes de sal tot plegant-les i resultant una veritable Muntanya de Sal. Visualitzarem els plecs i les originals formes resultants.

Els alumnes descobriran els diferents tipus de sal del jaciment: comuna, potàssica i magnèsica. Les podran veure i tocar, en coneixeran els usos i aplicacions industrials i aprendran a identificar-les. Coneixerem el descobriment de la preuada sal potàssica (potassa) l’any 1912 per l’enginyer Emili Viader, l’expectació que va crear i el seu aprofitament industrial (Mina de Cardona 1929- 1990).

Els alumnes s’endinsaran de ple en el món miner: qui eren els miners, com treballaven, com vestien, on vivien, quina tècnica empraven per arrencar i transportar el mineral, la duresa dels treballs, els motius del tancament de la mina i les condicions de treball sota terra. A través d’un audiovisual faran un viatge sota terra a través de la simulació de baixada d’un dels dos pous mestres, Maria Teresa. Veuran imatges d’hemeroteca de com eren les entranyes de la terra, els treballs que s’hi feien, les enormes cambres foradades, els quilòmetres de galeries perforades i la gran infraestructura creada per extreure el mineral.

La visita didàctica a la Muntanya de Sal és un perfecte compendi de ciències naturals i socials combinat amb un important component lúdic i sensorial.

Descarregar PDF
cm
Museu PARC CULTURAL DE LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA
Telèfon de concertació de visites 938692475
Preu grup consultar a informació Preu alumne consultar a informació Durada 2 hores aproximadament
Comparteix

* camp obligatori

Nom (obligatori)

Adreça electrònica (no es publicarà)

Web

* camp obligatori

Opinió (obligatori)

* camp obligatori

Codi de seguretat (obligatori)


Alta Newsletter