Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Visita guiada
La vida dins d'un Castell! La vida dins d'un Castell! La vida dins d'un Castell!
La vida dins d'un Castell!

La visita didàctica que proposem al Cicle Mitjà de Primària pretén interpretar el Castell de Cardona des de la seva gènesi fins a l’arribada de l’època moderna. Encaixa de ple amb el currículum que es treballa a l’aula en aquests nivells educatius.

A través de l’itinerari guiat pel conjunt es fa una Ressenya del marc polític en el qual es construeix la fortalesa:  el conflicte entre l’imperi carolingi i l’imperi musulmà (Al- Andalus). Pujant dalt la Torre de l’Homenatge, s’entén clarament la situació de la Catalunya Central i Cardona, zona de frontera (la Marca Hispànica) i es visualitzen els elements físics que la definien (riu Cardener, Pirineus i terres del sud).

Alhora entendran què és un castell, quins són els elements estructurals bàsics, qui hi residia i quins eren els grups socials que conformaven l’Edat Mitjana: noblesa, clergat i poble. Tanmateix aprendran quins eren els valors que representava cada estament social: el poder, el culte i el treball  les relacions que s’establien entre els 3 grups socials dins el mateix recinte del Castell. La visita didàctica permet descobrir qui eren els rics i poderosos Senyors de Cardona. Qui eren, on i com vivien, a què es dedicaven i perquè van assolir un poder econòmic excepcional.

Els alumnes aprendran a identificar els elements constructius bàsics d’un Castell com són: Torre Mestra, muralles, edificis residencials, serveis (cisternes d’aigua i abeuradors), patis comuns, i recinte religiós (claustre, hort , refetor comunitari, palau de l’abat i església).

Un dels punts claus de la visita didàctica transcorre a l’interior de la magnífica església – Col·legiata romànica de Sant Vicenç de Cardona (s-XI), considerada com un dels exemples d’art romànic més importants d’Europa. A l’interior del temple té lloc una activitat didàctica a manera de teatralització anomenada “La construcció de l’església romànica de Sant Vicenç de Cardona”.  A través de 5 personatges: el vescomte de Cardona Bremon, l’abat Oliba, l’arquitecte italià fictici Joan Llombard, la pagesa Martina i l’alcalde d’una fictícia vila forana (que interpretaran 5 alumnes degudament caracteritzats), es planteja un joc de rol on es representarà com es va gestar la idea de construir l’església romànica de Sant Vicenç del Castell de Cardona, quina va ser la motivació i quins actors hi van intervindre. Descobriran com es va arribar a construir el temple i quins ens van ser els principals artífexs.  A través d’una maqueta a escala real del temple, els alumnes coneixeran el simbolisme bàsic del lloc i les característiques que el fan realment excepcional. La visita està dissenyada i adaptada perfectament al nivell curricular dels alumnes.

Descarregar PDF
cm
Museu PARC CULTURAL DE LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA
Telèfon de concertació de visites 938692475
Preu grup consultar a informació Preu alumne consultar a informació Durada 1 hora i 30 minuts aproximadament
Comparteix

* camp obligatori

Nom (obligatori)

Adreça electrònica (no es publicarà)

Web

* camp obligatori

Opinió (obligatori)

* camp obligatori

Codi de seguretat (obligatori)


Alta Newsletter