Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
MUSEU DEL CIMENT ASLAND DE CASTELLAR DE N'HUG

A la comarca del Berguedà, a pocs quilòmetres del naixement del riu Llobregat i en un bell entorn natural ens trobem un paradigmàtic monument industrial: l’antiga cimentera Asland del Clot del Moro, un edifici modernista de construcció esglaonada amb excepcionals voltes catalanes de maó pla. La fàbrica de ciment, fundada per Eusebi Güell i Bacigalupi, fou la pionera en la producció del ciment pòrtland a Catalunya.

A finals del segle XIX, el comte Eusebi Güell, mecenes de l’arquitecte Antoni Gaudí, va encarregar la construcció de la que seria la primera fàbrica de ciment pòrtland a Catalunya. La va fer construir a la zona del Clot del Moro de Castellar de n’Hug per aprofitar la pedra calcària de l’indret. La fàbrica, propietat de l’empresa Asland, va funcionar fins a la dècada dels setanta i actualment és propietat del mNACTEC. Va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 2005.

El Museu permet conèixer la descoberta d’aquest material, el seu procés d’elaboració i la vida dels treballadors i treballadores que la varen fer possible, redescobrint l’encant de les runes industrials de l’edifici. Veient aquesta fàbrica ens adonem que estem davant d’un monument inèdit. La visita a la sala d’exposició permanent ens aporta respostes a les nostres curiositats i la visita a l’exterior fa reviure amb les seves runes com era aquesta fàbrica de ciment.Alta Newsletter