Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
MUSEU DEL FERROCARRIL A MÓRA LA NOVA

Al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, màquines de tren, vagons, cotxeres, ponts giratoris i l’edifici de l’antic enclavament són els ingredients que ens permeten endinsar-nos a la màgia del ferrocarril. Una gran locomotora de vapor, la 141F-2316, manté intacta la seva impressionant corpulència. Però ja no arrossega vagons, ara reposa dins d’una gran cotxera de Móra la Nova, que avui és el Centre d’Interpretació del Ferrocarril d’aquesta localitat.

La 141F-2316 és només una part del material que s’exhibeix en aquest centre juntament amb altres màquines (locomotores, tractors de maniobres, vagons de càrrega…), un pont giratori de 23 metres, cotxeres i l’edifici restaurat de l’antic enclavament: un dels primers sistemes de control electromecànic d’estacions existents a Europa, construït el 1928.

Tot plegat, configura un centre atractiu per conèixer en un parell d’hores amb les visites guiades que organitza la Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova (APPFI). El projecte museístic de Móra la Nova inclou també la posada en marxa d’un tren turístic. Així s’ha recuperat el pont giratori i una cotxera on actualment s’estan rehabilitant diverses locomotores i vagons, entre elles una Mikado i una Bonita.Alta Newsletter